Iceland, Germany & Switzerland trip murah selama 15 Hari – Part 1

Aurora merupakan tarikan utama Iceland selain dari bentuk muka buminya yang begitu indah. ramai yang ingin ke Iceland tetapi ramai yang memikirkan perbelanjaan nya yang mahal. Ya, Iceland merupakan destinasi yang sangat mahal. Kebanyakkan pakej bajet yang disediakan mencecah RM7K – RM8K hanya untuk 7 hari sahaja. Dan kebanyakkannya mencecah belasan ribu ringgit untuk pakej yang selesa.

Bagaimana saya lakukan dengan jumlah yang sama, tetapi saya pergi selama 15 hari ke 3 buah negara yang berlainan?

Ikuti itinerary saya dan saya akan tulis secara event chronology. Notes: Saya pergi ke Iceland seramai tiga orang dan Germany serta Switzerland seramai 2 orang sahaja.

 

Tempahan Tiket

Segalanya mesti bermula dengan membeli tiket penerbangan. Percayalah, melalui pengalaman dan plan bersama teman travel saya, selagi kita tidak membeli tiket penerbangan, selagi itulah trip plan hanyalah cerita Mat Jenin.

Saya mula membuat research pada bulan March 2016. Saya kebiasaanya akan membeli tiket di Skyscanner. Ini merupakan search engine saya yang paling utama. 95% pembelian tiket penerbangan saya adalah melalui carian saya di Skyscanner. Dan persoalan yang akan timbul ketika mahu membeli tiket penerbangan adalah BILA? Bila tarikh yang sesuai?

Normally saya akan menggunakan fungsi carian bebas. Saya akan pilih From Malaysia instead of from Kuala Lumpur  dan akan memilih To Everywhere, serta memilih Cheapest Month untuk return ticket. Cara ini akan membantu kita melihat trip paling murah dari Malaysia ke mana sahaja di dunia. Oleh kerana saya dah ada pilihan negara yang saya ingin pergi iaitu Iceland, maka saya menulis To Iceland (boleh pilih specific city or airport tetapi disebabkan mahu melihat option mana yang lebih murah, maka saya memilih Iceland secara general). Melalui carian tersebut, tarikh yang paling murah adalah pada bulan February, 2017. Saya tak ingat masa tu, flight tersebut transit di negara mana. Yang pastinya bukan Germany.

Dalam masa yang sama saya membuat juga research penerbangan ke negara Eropah yang paling murah dari Malaysia. Ternyata ketika itu tiket yang paling murah adalah ke Frankfurt, Germany. Selepas itu saya check, sekiranya ada penerbangan dari Frankfurt ke Iceland. Yes!! Ternyata ada. Maka saya pun mula membuat kira-kira saya sendiri. Penerbangan melalui Frankfurt (return ticket) adalah option paling murah pada ketika itu (harga akan berubah-rubah dan begitu juga transit option. Maka kena selalu buat research).

Selepas berbincang dengan sepupu saya, (Travel buddy saya untuk trip ini) kami bersetuju dengan route yang saya pilih dan memilih untuk pergi di bulan December 2016. Harganya sedikit mahal berbanding dengan February 2017 (kerana musim Christmas Holiday), tetapi oleh kerana kami mahu trip tersebut dilaksanakan dalam tahun 2016, maka kami memilih tarikh tersebut dan pulang pada January 2017.

Kami tidak memilih tarikh tersebut sebarangan. Oleh kerana hasrat utama kami ke Iceland adalah kerana ingin mencari Aurora Borealis atau juga lebih dikenali sebagai northern lights, musim terbaik adalah ketika musim sejuk iaitu dari bulan Disember sehingga bulan hujung bulan Februari. Kerana ketika ini, langit malamnya adalah sangat gelap dan awan tidak terbentuk. Untuk aurora terbentuk, ianya memerlukan keadaan yang sangat gelap tanpa awan dan pencemaran cahaya seperti cahaya bulan dan bandar yang terang, akan melemahkan cahaya aurora. Maka kami mengelak tarikh musim bulan mengambang (elak tengah bulan Islam/Chinese Calendar). Tarikh yang kami pilih adalah 24 Disember 2016 sehingga 31 Disember 2016 (8 hari sahaja) untuk Iceland trip. Kenapa kami tak teruskan sehingga hari ke 15?  Sebab pada ketika itu, itulah Europe trip saya yang pertama (sepupu saya dah banyak kali ke Europe), maka kami memilih untuk menghabiskan hari yang seterusnya melakukan road trip dari Frankfurt, Germany turun sehingga ke Zermatt, Switzerland dan patah balik ke Frankfurt.

Ini rumusan pembelian tiket penerbangan kami yang kami beli pada bulan April 2016. (Research buatkan kami delay beli tiket dan harga tiket telah meningkat. Tambahan lagi musim cuti Christmas. Soobssss).

  • Vietnam Airlines: Kuala Lumpur – Frankfurt – Kuala Lumpur = RM2085 (Option paling murah yang dijumpai adalah RM1400 – RM1600)
    • 23 Disember 2016 – 6 Januari 2017 (Sampai Malaysia 7 Januari 2017)
  • Icelandair: Frankfurt – Reykjavik – Frankfurt = RM1804.85 (Option paling murah yang dijumpai adalah RM1500)
    • 24 Disember 2016 – 31 Disember 2016

GRAND TOTAL UNTUK TIKET PENERBANGAN = RM3829.66 (Total harga paling murah yang dijumpai adalah lebih kurang RM2900 – RM3100, return ticket)

Saya akan sambung booking saya yang seterusnya termasuk accommodation dan car rental dalam entri seterusnya. Dan ada cerita pertukaran last minute penerbangan kami dari Frankfurt ke Reykjavik 5 bulan sebelum kami fly oleh pihak airlines!! Nak korek balik info ni memang makan masa.  So, see you in my next entry!! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s