Singapore Trip 2019 Part 2 – Tips Di Universal Studios Singapore

Sekiranya anda belum membaca tentang trip ni dalam entri sebelumnya, anda boleh baca di entri Singapore Trip 2019 Part 1 dahulu.

Di hadapan Globe Universal Studios Singapore
Di hadapan Globe Universal Studios Singapore

Day 2

Hari kedua di Singapore adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh saya dan rakan saya. Masa untuk menggila di Universal Studios Singapore (USS)! Harga tiket masuk kami boleh rujuk di sini.

Sebelum memulakan perjalanan di Singapura, saya galakkan anda untuk menggunakan website gothere.sg kerana website ini akan membantu anda untuk menyemak cara terbaik untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain di dalam Singapura menggunakan public transport atau membawa kenderaan sendiri (selain menggunakna applikasi Waze). Saya juga double check dengan Google Map dan aplikasi Maps di dalam iOS iPhone. Cara terbaik bergerak dari hostel kami, Backpacker Cozy Corner Guesthouse yang terletak di North Bridge Road adalah dengan menaiki bas. Kami hanya perlu menunggu bas di hentian bas yang betul – betul terletak di sebelah hostel kami. Tak sampai 1 minit bergerak dari bilik ke hentian bas.

Hari kedua, kami mula mengaktifkan kad Tourist Pass kami. Memulakan perjalanan seawal pukul 7.15 am, kami menaiki bas bernombor 80 dan menuju ke VivoCity. Satu masalah tentang menaiki bas adalah, you know where to go and the name of the bus stop, but you don’t know when to press the bell. Melainkan anda familiar dengan jalan tersebut, tidak menjadi masalah. Di dalam website gothere.sg, memang ada tertulis berapa jumlah bus stop kita kena lalu sebelum sampai ke tempat kita patut berhenti. Tetapi ada risiko kita terlepas pandang hentian dalam kita buat kiraan tersebut. So, pepatah ada menyebut “Malu bertanya, sesat jalan”. Makanya kami pun meminta pertolongan bus driver untuk berhenti di VivoCity.

Bas memang berhenti betul-betul di hadapan VivoCity, sebuah shopping complex. Ada dua cara menggunakan public transport untuk ke Sentosa Island selain menggunakan taxi atau Grab; Sentosa Express Monorail atau menggunakan bas. Adalah diingatkan bahawa Tourist Pass tidak dapat digunakan untuk public transportation masuk ke Sentosa Island. Oleh hal yang demikian, kami memilih untuk menaiki Sentosa Express Monorail kerana lebih mudah dan cepat. Tiket kami dah tempah awal melalui aplikasi Klook. Harga boleh rujuk di entri part 1.

Masuk sahaja VivoCity, terus naik ke tingkat atas sekali untuk access ke  Sentosa Express Monorail. Pergi ke kaunter untuk redeem tiket. Hanya tunjuk sahaja tiket online yang terdapat di dalam aplikasi Klook dan mereka akan memberi physical ticket. Simpan tiket tersebut elok-elok kerana tiket yang diberikan adalah return ticket! Jaraknya cuma satu station sahaja iaitu berhenti di Waterfront Station, hanya beberapa minit dari Sentosa Station. Turun dari Waterfront Station, walllaaahhh sampai sudah Universal Studios!

Kami sampai tepat pada pukul 8 pagi. Kakak tak ikut sekali, jadi kami hanya berdua. Seorang lagi rakan kami akan ikut serta bersama dengan rakannya kemudian. Makanya kami bergambar terlebih dahulu di hadapan Universal Studios’ Globe! Orang tak ramai memang heaven mengambil gambar masa ini kerana tidak berebut spot untuk bergambar. Selesai bergambar, kami sarapan dahulu. Sarapan kami dah tapau siap-siap dari 7-eleven yang terletak di bangunan bersebelahan dengan hostel kami.

Lebih kurang pukul 9 am, orang sudah mula membanjiri pintu masuk USS. Kebanyakannya adalah rombongan yang menaiki bas. Kami pun mula berbaris di kaunter untuk membeli Express Pass. Kaunter tiket mula buka pada pukul 9 am.

Tepat jam 10 am, kami mula memasuki USS dan oleh kerana kami memiliki Express Pass, kami melalui laluan khas untuk pemegang Express Pass. Dan, pengembaraan kami pun bermula! Oleh kerana kami sangat kusyuk bermain, maka saya hanya update tips-tips penting sahaja ketika berada di USS. So, ini summary saya.

  1. Kami pergi pada hari Sabtu. Ketika itu, waktu operasi adalah dari pukul 10 am – 10 pm.
  2. Map boleh didapati di pintu masuk USS selepas anda melepasi turnstile. Ambil map dahulu untuk memudahkan pelan aktiviti anda.
  3. Express Pass juga ada dijual di bahagian dalam USS. Sila cari papan tanda kedai yang ada jual Express Pass.
  4. Kami berada di USS dari 8 am – 8 pm. Ada surau terletak berdekatan dengan Ride Human dan Cylon. Ada kemudahan berwudhu, tetapi telekung tidak disediakan.
  5. Tak boleh bawa makanan luar masuk USS. Mereka akan check beg. Tetapi ini terpulang pada nasib. Masa kami sampai, beg kami tak kena check. Tapi sebelum ini, beg sahabat kami kena check. So, it’s up to you if you wanna take some risk to bring food in!
  6. Sila bawa botol kosong untuk isi air. Di dalam USS ada banyak drinking fountainSo, boleh je refill air. Kena bawa tau. Sebab panas lit lit! 
  7. Toilet tidak sediakan air. Air hanya disediakan di sinki. Maka kena bawa botol kosong kalau mahu menggunakan toilet.
  8. Tidak semua kedai makanan di dalam USS mendapat pengiktirafan halal. Ada beberapa buah kedai mendapat pengiktirafan halal dan terdapat logo Halal Singapura di hadapan kedai. Boleh rujuk map. Ada tanda halal di hujung nama restoran.
  9. Makanan kat situ dalam belasan SGD. Portion dia agak besar. Boleh share. Kami beli saiz medium dan share 2 orang. Exited nak main, selera makan agak kurang. Cup minuman yang anda dapat dari restoran atau mana-mana kedai minuman, sila jangan buang. Nanti kalau nak beli air, harga dia lebih murah kalau refill berbanding dengan beli baru.
  10. Sila bawa payung atau topi. Jangan lupa, Singapore juga negara khatulistiwa. Bayangkan panasnya apabila matahari tegak di atas kepala.
  11. Bawa baju hujan. Ada permainan yang akan membuatkan anda basah. Kalau mahu beli di USS pun boleh, harga paling murah SGD5 (~ RM15).
  12. Locker ada disediakan. Permainan yang mewajibkan anda menyimpan barang di locker adalah percuma tetapi mempunyai had masa. Ada yang 45 minit, ada yang 90 minit dan sebagainya. Sekiranya melebihi had masa, locker anda akan dikenakan bayaran bermula dengan harga SGD4. Ada juga permainan yang sekadar menggalakkan anda menyimpan barang di locker kerana khuatir basah etc. Locker ini dikenakan bayaran dan tidak percuma. Kami bawa sahaja masuk sebab tidak wajib simpan. Cuma barang kami basah kerana terlupa bawa baju hujan.
  13. Dinasihatkan memakai kasut supaya nanti tak berkaki ayam bila menaiki ride yang tunggang terbalik.
  14. Untuk yang ada motion sickness dan mahu mencuba permainan yang agak lasak, adalah lebih baik dinasihatkan memakan pil mabuk. Kalau tak nak makan pil mabuk, mungkin kena berehat sebentar selepas ride yang lasak sebelum menaiki ride lasak yang lain.
  15. Kebanyakkan pengunjung datang dengan menggunakan bas secara rombongan. Kumpulan ini biasanya mula bergerak meninggalkan USS seawal pukul 5 pm – 6 pm. Sekiranya anda bercadang untuk mengikuti rombongan, sila rancang masa anda dengan baik jika mahu mencuba untuk bermain semua permainan. Adalah dinasihatkan untuk mengambil Express Pass bagi menjimatkan masa.
  16. Oleh kerana pengunjung sudah berkurangan seawal pukul 6 pm, barisan pada ride yang popular juga sudah menjadi semakin pendek. Sekiranya anda tidak memiliki Express Pass atau mahu mencuba menaikinya sekali lagi, waktu selepas pukul 6 pm hingga malam adalah waktu yang sesuai jika tidak mahu menunggu lama.
  17. Anda boleh juga guna Single Ride Lane. Lane ini juga pantas seperti Express Pass. Cuma, sekiranya anda datang bersama rakan, bersedia untuk berpisah dengan rakan anda. Kalau datang berseorangan, adalah lebih baik menggunakan Single Rider Lane.

Ini sahaja update saya untuk hari kedua saya berada di Singapura. Apa sahaja yang berlaku selepas pukul 8 pm hanya dapat saya rangkumkan sebagai PENAT YANG AMAT. Kami menaiki bas nombor 80 juga untuk pulang ke hostel tetapi berhenti di hadapan Bugis Street yang sangat popular. Hostel kami hanya terletak di jalan bersebelahan laluan tersebut.

Untuk hari ketiga, saya akan ceritakan di entri yang seterusnya. Saya harap tips saya ini banyak membantu anda! Jumpa di entri yang seterusnya!

FC76FADB-F6F0-492F-8CD5-7C8B04B9683F
Ride Human dan Cylon
F2ED966F-B53E-48C4-811B-05D10625E00C
Sekali sekala, character akan keluar. Ambil peluang untuk bergambar.
F11E4C37-75F7-45F6-9D0C-6FE118B0B3A3
Jangan lupa untuk bergambar sekali sekala.
CEC6F794-D702-4B6D-9239-A9F3D86861CF
Di bahagian Far Far Away, kami berjumpa dengan Pinocchio.
Advertisements

Singapore Trip 2019 Part 1

USS Entrance
Dihadapan pintu masuk Universal Studios Singapore.

Trip ke Singapore adalah trip yang tidak dirancang. Sekadar plan hujung minggu untuk melepaskan stress. Pada ketika itu, saya sangat sibuk dan plan saya serta rakan saya hanyalah berdasarkan research yang sangat sedikit. Keadaan ini telah membuatkan kami ‘main redah’ dan ianya merupakan pengalaman yang sangat menarik. Akan tetapi, ‘main redah’ ni ada risikonya; risiko terlebih berbelanja kerana banyak unexpected expenses. Tetapi bagi saya, ‘redah’ sahaja ini memberi pengalaman yang berharga kerana kita tidak strict kepada satu plan sahaja.

Kami merancang untuk pergi ke Singapore pada 1 Mac 2019. Asalnya hanya pergi berdua. Entah kenapa, kami merasakan untuk membawa lebih ramai lagi peserta kerana ianya boleh membantu mengurangkan kos. Maka, kami pun membawa seorang kakak yang berusia 52 tahun. Juga seorang kaki travel, cuma cara orang lama.

As usual, langkah pertama untuk travel adalah beli tiket perjalanan. Samada tiket penerbangan, tiket bas, keretapi atau sebagainya. Selagi tiket tak dibeli, alamatnya, plan hanyalah cerita di kedai kopi semata. It is traveller’s main rule. 

Pembelian Ticket Secara Online

Ketika itu AirAsia sedang membuat jualan tiket murah. So, tiket kami dari Kuching ke Singapore hanya berharga RM39 one way. Ini adalah harga basic tanpa luggage dan makanan. Perjalanan hanya memakan masa sejam lebih, so kami tidak memerlukan sebarang in flight meals. And of course kami sebagai backpacker, tak memerlukan sebarang luggage. Kakak pula membawa trolley suitcase yang dijadikan sebagai hand carry luggage. Disebabkan tiket perjalanan pulang dari Singapore ke Kuching agak mahal, kami memilih untuk pulang dari Johor Bahru (JB). Tiket perjalanan pulang dari JB pula hanya berharga RM69 seorang. So, total keseluruhan tiket kami adalah RM108 seorang. Murah bukan?

Untuk trip Singapore ini, main reason kami adalah untuk pergi ke Universal Studios Singapore (USS) dan melawat Garden by the Bay. Tempat lain kami senaraikan sebagai ‘kalau sempat’. So, entrance ticket basically kami beli di applikasi Klook dan Traveloka. Kami membuat comparison harga di banyak website dan applikasi sebelum akhirnya memilih kedua applikasi ini sebagai pilihan. Of course kami mencari discount code or coupon code terlebih dahulu. Ini adalah summary untuk pembelian tiket sebelum kami berangkat.

Flight Ticket (AirAsia Website) =  RM108

USS (Traveloka with discount code) = RM152.97

Garden by the Bay (Klook) = RM69 (tak sempat pakai discount code RM20 sebab dah expired. Ni cover Flower Dome dan Cloud Forest sahaja)

Sentosa Express Train = RM12 (member dapat unique code untuk dia seorang sahaja dapat discount RM12. So dia dapat tiket ni free. Sentosa Express Train tak boleh pakai Tourist Pass. So, memang kena beli asing. Sentosa Express ni adalah salah satu cara ke Sentosa Island selain menggunakan bas)

Kenapa Perlu Beli Express Pass di USS?

Yang lain-lain, kami beli di kaunter sahaja kerana lebih murah dan mudah. USS Express Pass kami beli di kaunter sebab lebih murah berbanding beli di applikasi. Cuma SGD 50 ~ RM151 sahaja. Kalau di applikasi, harganya paling murah kami jumpa adalah RM179 seorang. Nasihat saya, Express Pass itu sangat penting. Semasa saya pergi ke Universal Studios Japan, saya telah menghabiskan masa selama 3 jam lamanya untuk naik Fyling Dinsour. Rides yang famous memang cecah sejam lebih masa menunggu. Kalau dah bayar tiket masuk mahal-mahal, of course lah kita nak manfaatkan kesemua permaianan yang ada kan? Masa di USS, permainan Cylon, Human dan Transformers yang paling diminati ramai. Mengikut pengalaman saya, masa berbaris mencecah 1 jam lamanya. Namun ketika jam sudah menghampiri 6 pm, visitors semakin sedikit dan waiting time semakin pendek. Ini kerana kebanyakkan visitors datang secara rombongan menaiki bas dan mereka mula meninggalkan theme park seawal pukul 5 petang. So, kalau anda menaiki bas ke sini, adalah sangat penting anda memiliki pass ini kerana waktu anda adalah lebih singkat. Saya spend masa dari 10 am – 8 pm di USS. Jangan risau, ada surau berdekatan dengan ride Cylon. Tetapi surau ini tiada telekung. So, kena bawa telekung sendiri atau lebih senang, pakai je pakaian yang tutup aurat yang boleh bawak solat. Tinggal bawa stokin bersih je.

Day 1

Sebelum berlepas ke Singapura dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.
Sebelum berlepas ke Singapura dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

Flight dari Kuching ke Singapore berangkat pada pukul 5.25 petang kerana saya masih bekerja pada sebelah paginya dan memohon cuti separuh hari. Kami dijadualkan sampai ke Changi Airport pada pukul 7 pm, akan tetapi flight kami sampai awal 20 minit dan mencecah bumi Singapura pada pukul 6.40 pm. Sampai sahaja kami di airport, setelah selesai urursan immigration, kami sempat mengambil sedikit gambar kenangan kerana kami tiba di Changi Terminal 4, antara terminal terbaru di Changi Airport. Konsepnya adalah kehijauan. Tanpa membuang terlalu banyak masa di Terminal 4, kami terpaksa ke Terminal 2 kerana di situ terletaknya kaunter penjualan kad Tourist Pass. Untuk bergerak dari Terminal 4 ke Terminal 2, ada shuttle bus percuma disediakan. Cari tempat menunggu bas yang berada tidak jauh dari pintu keluar International Arrival. Sampai sahaja Terminal 2, Kaunter tersebut terletak di tingkat bawah Terminal 2, berdekatan dengan station MRT. So, ikut je arah ke station MRT. Kenapa kami pilih Tourist Pass dan bukan Ez Link card, kerana ianya lebih murah dan unlimited untuk keadaan kami yang banyak bergerak. Deposit untuk Ez Link adalah tidak dikembalikan manakala deposit Tourist Pass boleh dikembalikan di kaunter yang terpilih. Deposit untuk Tourist Pass adalah sebanyak SGD10.

Harga kad bermula dengan harga SGD10 untuk satu hari, SGD 16 untuk 2 hari dan SGD 20 untuk 3 hari. Kiraan hari bermula di saat kita scan untuk pertama kali kad secara berturutan hari dan akan tamat pada pukul 11.59 pm hari terakhir. Kalau scan pada pukul 10 pm, kiraan untuk hari pertama hanya tinggal 2 jam sahaja sebelum masuk hari kedua. Kami memilih untuk mengambil pakej 2 days pass. Hari pertama kami ingin mencuba menggunakan perkhidmatan Grab kerana kami bertiga dan kos boleh dibahagikan 3 (Yes, kos lebih mahal dari pakai Tourist Pass).

Terminal 4, Changi Airport, Singapore
Terminal 4, Changi Airport, Singapore

Setelah selesai pembelian Tourist Pass, kami terus memesan Grab untuk ke hostel kami, Backpacker Cozy Corner Guesthouse yang terletak di North Bridge Road, berhadapan dengan Bugis Junction. Dekat dengan Bugis MRT Station, Bugis Street dan Arab Street. Semuanya walking distance. Jumlah tambang Grab adalah SGD16.

Selepas check in, kami diberi selimut seorang satu. Kami terpaksa meminta diberikan tuala dan tuala adalah servis tambahan tetapi diberikan secara percuma. Toilet di luar bilik dan pintu dikunci secara automatic dan perlu scan card untuk membuka pintu. Kami rehat untuk beberapa minit sebelum memulakan langkah kami ke Arab Street. Perjalannya mengambil masa 5 – 7 minit jalan kaki sahaja. Diingatkan bahawa, di Singapore tidak boleh melintas jalan seperti tu sahaja. Kena ikut zebra crossing dan menunggu giliran untuk melintas jalan.

Di Arab Street inilah terletaknya Masjid Sultan. Terdapat banyak kedai makanan arab dan berasaskan konsep timur tengah. Range harga pun boleh tahan mahalnya. Ada juga beberapa kedai makan yang tidak terlalu mahal di bawah harga SGD10. Di seberang jalan Masjid Sultan terletak restoran yang popular iaitu Singapore Zam Zam dan Victory Restaurant. Kami tidak bercadang untuk makan di Arab Street, lalu kami memesan Grab untuk pergi ke Newton Food Centre dari Arab Street dengan kos sebanyak SGD10. Kalau nak naik MRT juga boleh, naik dari Bugis Station ke Newton Station. Di Newton Food Centre, ianya adalah pusat makanan laut dan di sinilah salah satu scene Crazy Rich Asian ketika mereka makan street food. Kat sini ada beberapa kedai halal. Boleh jumpa logo halal rasmi Singapura di hadapan kedai. Range harga makanan adalah serendah SGD4 – puluhan Dollar Singapura.

Selesai makan, kami terus bergerak balik ke hostel dengan menaiki Grab. Kos Grab adalah SGD15 tetapi saya redeemed Grab points dan mendapat diskaun sebanyak SGD5.

Tamatlah aktiviti hari pertama di Singapura. Saya akan sambung hari ke-2 dan ke-3 dalam entri seterusnya.